Muistatko ne nuoruuden auvoisat vuodet, kun kaikki oli tosiasiassa hyvin, mutta keksit itsellesi ongelmia aivan tyhjästä? Teinivuosia muistellaan yleensä vuosien päästä kaiholla mutta myös huumorilla, sillä on hauska ajatella, miten tuohon aikaan suurin ongelma onkaan ollut se, kun jollakin luokkalaisella on ollut makeampi nahkatakki tai coolimmin revityt farkut. Tämä ei kuitenkaan kaikille ole jälkeen jäänyttä elämää, vaan sukupolvet toisensa jälkeen ovat erityisesti teineinä ja nuorina hyvin itsekriittisiä ja materialistisia. Samalla tavalla kuin sinä olet joskus kadehtinut luokkatoverin takatukkaa tai poolokauluksia, kadehtivat nykynuoret nyt luokkatovereidensa kolmiraitaisia verkkareita ja tietynmerkkisiä huppareita.
Mihin ystäväkateus perustuu?
Mihin tällainen toisten omaisuuden kadehtiminen sitten perustuu ja minkä takia jotkut tietyt esineet aiheuttavat kateutta enemmän kuin toiset? Ovatko tietyn merkkiset tavarat todellakin niin paljon parempia kuin muut vastavaat tuotteet, joiden kyljessä ei lue hienon ja kadehditun brändin nimeä? Entä mitä tekemistä biologialla on kadehtimisen kanssa? Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, mistä vaatekateus johtuu ja onko sille oikeastaan perusteita. Opit muun muassa sen, ovatko brändivaatteet hintansa arvoisia vai vastaavatko ne marketissa myytäviä vastaavia tuotteita.
Ensinnäkin on syytä mainita varsin itsestäänselvä seikka, joka ei kuitenkaan kaikilla tunnu olevan ihan hallussa: hyvä merkki ei automaattisesti tarkoita hyvää laatua. Vaikka ostaisit monta tuhatta euroa maksavan pienen laukun, se ei välttämättä kestä yhtään sen pidempään kuin vastavan näköinen, marketista parilla kympillä ostettu laukku. Miksi ihmiset sitten ostavat brändituotteita? Oikeastaan kyse on siitä, että ihmiset on aivopesty uskomaan niiden olevan parempia. Kuka tahansa voi ommella mekon ja pyytää siitä monta tuhatta euroa, vaikka sen materiaalien arvo olisi tosiasiassa vain muutamia euroja. Kuten vanha sananlasku sanoo: se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.
Kuitenkin samalla kun koko kansa on aivopesty ajattelemaan tiettyjen brändien olevan muiden yläpuolella, osaavat kaikki yhdistää ne vaurauteen ja hyvään tulotasoon. Nämä puolestaan ovat perinteisesti sellaisia asioita, joita moni pitää maailmassamme suuressa arvossa. Se saa aikaan myös biologisen reaktion, sillä vauraus yhdistyy siihen, että perheestä voidaan pitää huolta ilman huolia taloudellisesta toimeentulosta. Siksi ihmiset käyttävätkin brändituotteita monesti pönkittääkseen omaa egoaan tai parantaakseen mahdollisuuksiaan saada itselleen hyvä kumppani.
Mutta sitten päästäänkin itse asiaan: kannattaako brändituotteen ostaminen? Tähän ei voida antaa suoraa vastausta. Brändituotteen ostaminen saa tutkitusti mielessä aikaan hyvänolon reaktion siitä, että on saanut hemmotella itseään jollakin hintavalla. Jos kuitenkin mietitään pelkästään käytännön kannalta, sillä ei ole juurikaan merkitystä, ostaako markettiversion vai moninkertaisesti hintavamman hyvän tuotemerkin tuotteen. Brändituote voi helposti olla laadultaan jopa huonompi kuin vastaava edullisempi vaihtoehto, kun taas markettiversio saattaa toisinaan kestää käytössä hyvänä jopa vuosia. Loppujen lopuksi kyseessä on varsin tavarakohtainen asia, eikä vaatteita voida luokitella puhtaasti niiden hinnan perusteella.